Grad Zagreb

Gaj urni – Krematorij

Adresa: , Aleja Hermanna Bollea 27, 10000 Zagreb
10000 Zagreb

Radno Vrijeme: ponedjeljak – petak 07.30 – 18.00 sati
subota 08.00 – 14.00 sati
nedjeljom i blagdanom 08.00 – 12.00 sati

Kontakti: Telefon ( + 385 1 4696 711), Email (gradska-groblja@zg.htnet.hr)

O groblju: “Nad sjevernom stranom Zagreba šumi njegova gora; profil njegove panorame usječen je u gorska pribrežja, a šumski rukavci praćeni potocima Zagrebačke gore vraćaju dah umornom gradu, spuštajući se do gradskih izloga i tramvajskih pruga. Grad i gora licem u lice, a bogata i uzbudljiva tradicija grada na šumovitoj scenografiji stare Medvednice, ratnik i gromadni štit nad raskršćima civilizacije, život i smrt u plavom ceremonijalu planine, živi, i njihova groblja u vječnoj prisnosti.

Groblja su najdostojanstveniji tragovi živih i mrtvih. Zagreb se tako i odnosio prema svojim grobljima, a veličanstvena slučajnost idealne konfiguracije na kojoj je zasjeo i povijest prisojnih visova Mirogoja obasjava taj odnos neponovljivom svjetlosnom gamom; zemljište za najveće i najljepše zagrebačko groblje Mirogoj kupilo je gradsko poglavarstvo na dražbi nakon smrti Ljudevita Gaja, prvog lidera hrvatskog narodnog preporoda. Ovakva tradicija i prenapučenost zagrebačkih groblja nalagala je i primjereno rješenje: sva domaća i inozemna iskustva upućivala su na tehnologiju kremiranja, a budući kompleks krematorija trebalo je što diskretnije spustiti na najpovoljniju izabranu lokaciju, u Črleni jarek, također na Mirogoju. Natječajem dobivena autorska ideja zagrebačkih arhitekata (Hržića, Krznarića i Mancea), kad je krematorij napokon sagrađen, pokazala je harmoničnu slojevitost modernog arhitektonskog izraza i tradicionalnog nadahnuća.

Zdanje krematorija skoro je neprimjetljivo sa ceste, uklopljeno je u plitke zasjekline brijega, a svoju dostojanstvenu prostornost i dubinu otkriva tek kad zakoračite u zavojite hodnike i spustite se u posljednju “luku” sa dvije ceremonijalne dvorane, lađe, veliku i malu koje gledaju na dolinu oivičenu šumarcima.

Fasade krematorija su u opekama boje sasušenih zemljanih usjeka koji se naziru iznad zidova krematorija, od istih su opeka i prilazni vanjski hodnici. Vizualni likovni odgovor ovakvim zidovima vraća sama zemlja doline. Iako zatravljena ona ne može sakriti svoju pravu golu put, kao što ni izbor ovakvog fasadnog materijala ne može sakriti namjeru podražavanja iskonske ljudske veze i navike ukapanja pod zemlju, u zemlju, sa zemljom.

Unutrašnjost hodnika obložena je visokovrijednim kamenom i kako silazi prema dubljim centralnim prostorijama prati, kao i vanjski zidovi, ovalne linije doline – svaka geometrijska napetost premošćena je ovalnim polukružnim i kružnim formama između draperije tamnih plišanih zavjesa gube odveć žalobnu dramatičnost, prateći tvrde forme.

Gledajući odozgo, s glavne Remetske ceste, krematorij se ne čini velikim i tek sam program ceremonijala i čin kremiranja pokojnika otkriva svaki njegov podjednako važan kutak. Odvijanje svečanosti, ispraćaj u objektu krematorija moguće je u velikoj i maloj ceremonijalnoj dvorani i na vanjskom ceremonijalnom prostoru. Prostorija velike ceremonijalne dvorane zastakljena je prema atriju oproštaja i prema potrebi čitav se taj stakleni polukružni zid vertikalno diže i može se koristiti kao jedinstven prostor. Staklena pregrada Male dvorane je nad samom dolinom sa gajevima za urne pa iz toga ugla impresionira; u istoj maniri izvedeni su piramidasti tornjevi (jedan veliki i šest manjih) na krovu krematorija i dvorišni toranj zvonika, u kojem se mogu čak pročitati riječi darovaoca, i zvonotvorca, Zagrepčanina Viktora Šikića.”

Fotogalerija:

Grad Zagreb

Miroševac

Adresa: Mramorni prilaz bb, 10000 Zagreb

Radno Vrijeme: Ponedjeljak – Nedjelja: 06.00 – 20.00

Kontakti: Telefon (+385 1 2851 422), Email (gradska-groblja@zg.htnet.hr)

O groblju: Potrebno je mnogo pripreme, obilje alarmantnih novinskih članaka i javno izrečenih misli da bi se uopće počelo razmišljati o nekim zahvatima, pogotovo kao što je to gradnja novog groblja. Tu je povijest Mirogoja i Miroševca, ako ne ista, onda vrlo slična. Naime, kao što je poznato, šezdesetih godina 19. stoljeća mnogo se pisalo i govorilo o prenapučenosti tadašnjih zagrebačkih groblja. Stvarni je, pak, posao oko izgradnje Mirogoja započeo tek 1873. godine.

Isto tako, o prenapučenosti Mirogoja pisalo se već 40-tih godina 20. stoljeća, a nastavilo i nakon rata tako da u tadašnjem “Narodnom listu” stoji da na Mirogoju “ima mjesta još za svega dva do tri mjeseca”. Ipak, novo gradsko groblje prima svojeg prvog stanovnika tek u studenom 1952. godine, tako da je zapravo od tog početnog alarmantno kratkog roka prošlo gotovo sedam i pol godina i, zapravo je, još nedovršeno sahranilo svoje prve stanovnike.

Kako se sve radilo u posljednji trenutak, dovedeno je u pitanje čak i otvaranje groblja, jer se gradilo etapno. Prva se gradila zgrada za izlaganje mrtvaca – kanalizacija u tom dijelu zgrade ne postoji, jer su nusprostorije, predviđene u manipulativnom traktu, zamišljene da budu tek u drugoj fazi izgradnje. Tako se dogodilo da zbog nedostatka vodovoda i kanalizacije dođe u pitanje čitav projekt. Zbog određenih problema promijenjen je i izvođač radova. Ljeti 1951. godine kad se mrtvačnica već uvelike gradila došlo je i do, srećom, jedinog većeg incidenta kada su na gradilište došli seljaci, očito nezadovoljni cijenom koja im je dodijeljena za njihove posjede, ali i blizinom groblja. Pažljivi kroničari zamijetili su da nakon tog incidenta više nije bilo pobuna, ali su s posjeda (odnosno sa izvlaštenih površina) nestala sva kvalitetnija stabla koja su mogla biti osnovom zelenih površina groblja, dok je (preostale) stare voćnjake, trula stabla i grmlje ionako trebalo ukloniti, tako da je moguće govoriti o vrlo mladom (gotovo svom) miroševečkom zelenilu.

Ideja hortikulturnih arhitekata Silvane i Josipa Seissela bila je što više sačuvati izvorni oblik okoline, što tada nije u potpunosti izvedeno. Trebale su proći godine da Miroševac stekne današnji epitet jednog od najzelenijih i najljepše uređenih groblja u Hrvatskoj. Premda sporije, s razvojem groblja, rasle su i zelene površine. Građeni su putevi, stazice, uređen je ulazni prostor, ozelenjen prostor oko mrtvačnice, ukrašena grobna polja crnogoričnim grmljem i stablima, brezama i cvijećem.

Fotogalerija:

Grad Zagreb

Mirogoj

Adresa: Mirogoj 10, 10000 Zagreb

Radno Vrijeme: Ponedjeljak – Nedjelja: 06.00 – 20.00

Kontakti: Telefon (+385 1 4696 700), Email (gradska-groblja@zg.htnet.hr)

O groblju: Mirogoj, ne samo kao groblje, posljednje počivalište naših pokojnih nego kao i “muzej na otvorenom“ spremno dočekuje svoje posjetitelje očaravajući ih svojim mirom i ljepotom. Kako bi Mirogoj blistao svakim danom svom svojom ljepotom, djelatnici Gradski groblja svakodnevno se brinu za ljepotu i uređenost groblja u cijelosti, održavajući parkove, cvijetnjake, drveće, prilazne aleje…

Kako bi korisnicima naših usluga pružili što ugodnije prostorije za ugovaranje istih, izvršili smo preseljenje stručnih službi u zgradu odarnice i mrtvačnice (ulaza sa bočne strane) na Mirogoju. Obnovom radnih prostorija, našim korisnicima koji dolaze ugovarati usluge, osigurane su adekvatne čekaonice a za red prijema korisnika usluga kod referenata, ovisno o usluzi koju korisnik potražuje, postavljeni su “redomati“.

S ciljem poboljšanja kvalitete naših usluga, uvedeni su “elektromobili“. Dosadašnji način prijevoza pokojnika i vijenaca sa odra do grobnog mjesta pomoću kolica, zamijenjen je specijalno dizajniranim i prilagođenim vozilima “elektromobilima“ koji svojim izgledom daju dodatnu uzvišenost prilikom samog sprovoda.

Dodatne informacije: S Kaptola voze autobusne linije:
106 Kaptol-Mirogoj-Krematorij
226 Kaptol-Remete-Svetice

Pogledajte tlocrt STAROG dijela groblja klikom OVDJE
Pogledajte tlocrt NOVOG dijela groblja klikom OVDJE

Fotogalerija: